АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА ОСНОВІ ЗВІТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НСЗУ - ШИШКА, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті узагальнено концепцію і основні етапи реформування сфери охорони здоров’я України та основні завдання реформи. Проаналізовано звітні дані НСЗУ та дайджести змін у системі охорони здоров’я за період 2018-2022 років за такими напрямами: періодизація і основні завдання реформи; динаміка укладання договорів між медичними закладами та НСЗУ; динаміка кількості підписаних декларацій на надання первинної медичної допомоги; динаміка виплат медичним закладам різної форми власності, що уклали договір з НСЗУ; обсяги фінансування основних видів медичної допомоги відповідно Програмі медичних гарантій; динаміка основних показників дії програми реімбурсації лікарських засобів; розвиток електронних інструментів роботи лікаря. Здійснено порівняння оцінок різних зацікавлених сторін, що надає змогу підвищити об’єктивність оцінювання результатів запровадження певних змін. Визначено, що за оцінками НСЗУ результати реалізації реформи є виключно позитивними. Серед них: щорічне зростання кількості укладених договорів між медичними закладами і НСЗУ; збільшення частки приватних закладів і лікарів-ФОП, що працюють на первинному рівні медичної допомоги; щорічне зростання кількості підписаних декларацій на надання ПМД; зростання обсягів виплат медичним закладам усіх форм власності; розширення переліку медичних послуг у гарантованому пакеті; зростання кількості пацієнтів, що отримали ліки за програмою реімбурсації; збереження позитивної динаміки обсягів фінансування за усіма видами медичної допомоги попри війну; щорічне збільшення електронних інструментів роботи лікаря.