ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ І ПРОДУКТИВНІ СИЛИ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ: АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ ТА ЇЇ РЕГІОНІВ - ПАВЛОВ, Костянтин; ПАВЛОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядаються взаємозв’язки між людським капіталом, продуктивними силами сільських територій та економічною безпекою країни та її регіонів. Підкреслюється значення людського капіталу як основного чинника, що визначає ефективність використання продуктивних сил у сільській місцевості. Досліджено, що якість трудових ресурсів, рівень освіти та професійна підготовка населення є надзвичайно важливими для підвищення продуктивності праці в аграрному секторі та забезпечення продовольчої безпеки. Стаття також аналізує ключові виклики, з якими стикаються сільські території, зокрема демографічні зміни, відтік молоді та ризики, пов’язані з кліматом. Запропоновані рекомендації щодо державної політики, що мають на меті розвиток людського капіталу та підтримку продуктивних сил сільських територій. Висвітлюються перспективи інтеграції цих аспектів в загальну стратегію забезпечення економічної безпеки України. Стаття є цінним ресурсом для розробки політичних рішень, які можуть сприяти сталому розвитку сільських регіонів та підвищенню економічної стійкості держави. Людський капітал має вирішальне значення для досягнення тривалого економічного зростання та розвитку. Інвестиції в освіту, охорону здоров’я та професійну підготовку є необхідними для підвищення продуктивності та інноваційної активності населення. Однак ефективне використання людського капіталу вимагає створення умов для його постійного розвитку, адаптації до нових технологій та забезпечення соціальної рівності. Продуктивні сили сільських територій становлять важливий елемент економічної системи країни, що забезпечує продовольчу безпеку, охорону природних ресурсів та стійкість сільської економіки. Для досягнення сталого розвитку сільських територій необхідно враховувати сучасні виклики та застосовувати інноваційні підходи до управління продуктивними силами. Сільські території відіграють ключову роль в забезпеченні економічної безпеки держави завдяки їхньому внеску в продовольчу та екологічну безпеку, розвиток людського капіталу та підтримку економічної стійкості. Проте сучасні виклики, такі як демографічні проблеми, зміни клімату та технологічне відставання, вимагають активного впровадження стратегій розвитку для збереження та зміцнення ролі сільських територій в системі національної безпеки. Посилення економічної безпеки країни через розвиток сільських територій є надзвичайно важливим завданням. Це можна досягти шляхом диверсифікації економічної діяльності, інвестицій в інфраструктуру, підвищення людського капіталу та екологічної стійкості.