ПРОБЛЕМИ ВЕДЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ - МЯГКИХ, Ірина; ДЕМ'ЯНЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В умовах воєнних дій в Україні спостерігається різке скорочення економічної активності та зниження результативності підприємницької діяльності. Незважаючи на це, завдяки державній підтримці та міжнародній допомозі, зокрема від країн Європи, вдалося частково відновити та забезпечити функціонування суб’єктів господарювання навіть під час війни. Це дозволяє підприємствам адаптуватися до нових умов і продовжувати свою діяльність у складних обставинах. Підтримка з боку держави була спрямована на створення сприятливих умов для ведення бізнесу, що включало зниження податкового навантаження, спрощення митного оформлення та інші заходи. Фінансування інвестиційних проєктів від іноземних інвесторів допомогло підтримувати малий і середній бізнес, що, у свою чергу, дозволило забезпечити населення робочими місцями. Процес повоєнного відновлення країни та підприємництва буде проходити в кілька етапів, в залежності від пріоритетів. Ключовими напрямками є відновлення інфраструктури на деокупованих територіях, налагодження бізнес-зв’язків, відбудова житла та соціальних об’єктів для забезпечення повернення населення. Важливу роль у цих процесах відіграє ресурсний потенціал кожної конкретної території після завершення бойових дій. На сьогодні відновлення економічної та соціальної складової розвитку регіонів і країни загалом є актуальним завданням для влади, бізнесу та суспільства. Для збереження життєздатності підприємництва в умовах військового стану необхідно впроваджувати ефективні стратегії, що включають державну підтримку, міжнародну допомогу, пошук нових ринків збуту та адаптацію до зміненої економічної ситуації. Важливим аспектом залишається післявоєнне відновлення, яке потребує комплексних підходів до відновлення інфраструктури, виробничих потужностей та бізнес-зв’язків. Проблеми ведення підприємницької діяльності в Україні під час військового стану значно ускладнили умови функціонування бізнесу. Основними викликами стали руйнування логістичних ланцюгів, зменшення купівельної спроможності населення, втрата доступу до фінансових ресурсів, міграція робочої сили та регуляторні зміни. Попри ці труднощі, підприємства продовжують адаптуватися завдяки державній підтримці, допомозі міжнародних партнерів та пошуку нових ринків збуту. Вирішальним фактором для відновлення економіки після війни стане комплексний підхід до відбудови інфраструктури, підтримки бізнесу та залучення інвестицій. Тільки спільними зусиллями держави, бізнесу та міжнародної спільноти можливо забезпечити стабільний розвиток підприємницької діяльності в Україні в умовах воєнного та післявоєнного періоду.