«PERFORMANCE REVIEW» ПЕРСОНАЛУ ПРОЄКТІВ ІТ-КОМПАНІЙ - ПЕТРЕНКО, Олександр; МАЗОРЕНКО, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті розглянуто основні сучасні теоретичні та практичні аспекти застосування «Performance review» для оцінки персоналу проєктів українських ІТ-компаній. Важливим аспектом вдосконалення існуючих систем оцінки є: подолання дисбалансу між цілями компанії та особистими цілями працівників; уникнення суб’єктивності оцінювання; забезпечення чіткого і безперервного зворотного зв’язку; досягнення раціонального застосування результатів оцінки для забезпечення належної мотивації, формування напрямків для навчання та розвитку, кар’єрного зростання тощо. Ключовим елементом застосування «Performance review» є використання методів «180 градусів», «360 градусів» чи «розширеного методу 180 градусів». Головним результатом дослідження є формування типового річного календарного графіка застосування Performance review на проєктах сучасних ІТ-компаній. Наведено практичні приклади формування цілей з використанням методології SMART.