ПОЛІТИЧНА СИСТЕМА ЯК ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ДЕРЖАВИ: ПОРІВНЯННЯ США ТА УКРАЇНИ - ГАПОНЕНКО, Віра (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Досліджено інституційний розвиток політичної системи України як ключовий чинник забезпечення інституційної спроможності держави. Порівняння з політичною системою США дозволяє виявити основні відмінності та подібності в підходах до інституційного розвитку та їх вплив на державне управління. Проаналізовано історичні передумови, правові основи та сучасні виклики, які постають перед державою, як суб’єктом суспільних відносин. Особлива увага приділяється ролі інституцій у забезпеченні стабільності, ефективності та прозорості публічного управління. Проаналізовано та висвітлено питання взаємодії між різними гілками влади, впливу громадянського суспільства та міжнародних організацій на інституційний розвиток політичної системи як чинника забезпечення інституційної спроможності держави. Здійснено комплексний аналіз інституційного розвитку політичної системи та економічної складової публічного управління в США та Україні, виявлено основні проблеми та надано рекомендації для підвищення інституційної спроможності держави в Україні. Аналіз історичних передумов розвитку політичних систем США та України дозволяє зрозуміти, як минулі події та рішення вплинули на сучасний стан інституційної спроможності. Зокрема, показано, що у США тривала історія демократичного розвитку та стабільних інституцій сприяла формуванню ефективної системи державного управління. В Україні ж, зважаючи на часті зміни політичного курсу та нестабільність, інституційний розвиток політичної системи відбувався з певними труднощами. З’ясовано, що правові основи, на яких базуються політичні системи обох країн, також мають значний вплив на їхню інституційну спроможність. У США конституційна система з чітким розподілом влади та механізмами стримувань і противаг забезпечує стабільність та ефективність державного управління. В Україні правова система потребує подальших реформ для забезпечення більшої прозорості та підзвітності. Сучасні виклики, з якими стикаються обидві країни, включають питання безпеки, економічної стабільності та соціальної справедливості. У США розвинена система інституцій дозволяє ефективно реагувати на ці виклики, тоді як в Україні необхідно зміцнювати інституційну спроможність для адекватної відповіді на сучасні загрози. Наголошується, що взаємодія між різними гілками влади є важливим аспектом інституційного розвитку. У США чітко визначені повноваження та відповідальність кожної гілки влади сприяють ефективному функціонуванню політичної системи. В Україні часті конфлікти між гілками влади, тому необхідно вдосконалювати механізми взаємодії та співпраці. Вплив громадянського суспільства та міжнародних організацій на інституційний розвиток також є важливим чинником. У США активне громадянське суспільство та співпраця з міжнародними організаціями сприяють зміцненню інституційної спроможності. В Україні необхідно посилювати роль громадянського суспільства та ефективно використовувати міжнародну допомогу для розвитку інституцій. Результати дослідження можуть бути корисними для розробки рекомендацій щодо покращення інституційної спроможності України на основі досвіду США. Виявлені проблеми та запропоновані рекомендації можуть стати основою для подальших реформ та вдосконалення політичної системи України.