АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ - ФОРКУН, Ірина; ГОРДЄЄВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті здійснено аналіз діяльності вітчизняних банків фінансовому ринку України, досліджено стан та динаміку активів, капіталу та зобов’язань банківської системи за 2020-2023 роки. Виявлено тенденцію укрупнення банківської системи, виводу з ринку ненадійних банків або банків, чий капітал належить підсанкційним власникам. Досліджено стан, динаміку та якість кредитного портфеля банківської системи, проаналізовано стан дотримання банками пруденційних нормативів НБУ щодо кредитного ризику. Визначено, що в умовах впливу обставин «force major» банківська система постійно має адаптувати свою діяльність на фінансовому ринку, виконуючи роль посередника в обігу капіталу та фінансових ресурсів з метою стабілізації фінансового стану економіки країни.