ЧИННИКИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ЗБЕРЕЖЕННЯ І ПІДТРИМКИ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ: ФІНАНСОВІ ТА СТРАХОВІ АСПЕКТИ - ФУРСОВА, Олена; ГРЕБІНСЬКА, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядаються аспекти забезпечення життєздатності суб’єктів господарювання у критично складних умовах повномасштабної війни. Як констатовано, у світовій практиці парадоксальним вважається апріорі факт функціонування національної економіки країни, що перебуває під воєнною агресією, а тим паче збереження життєздатності економічних агентів. Однак, для України це звична практика вже упродовж трьох років. Метою дослідження визначено ідентифікацію чинників та обґрунтування інструментів державної і корпоративної політики збереження і підтримки українського бізнесу в умовах війни зі застосуванням в таких цілях фінансових та страхових засобів. Визначено загрози фінансовій безпеці вітчизняних суб’єктів господарювання в умовах війни за такими складовими безпеки, як кредитна, страхова, грошова, бюджетно-податкова, інвестиційна та фондова. За цими ж компонентами напрацьовано інструментарій політики підтримки вітчизняного бізнесу в умовах війни, зокрема в сенсі фінансово-страхових аспектів регулювання.