ІНСТРУМЕНТИ СТИМУЛЮВАННЯ МІСЦЕВОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - ВАСИЛЬЦІВ, Тарас; ЛЕВИЦЬКА, Ольга; КРАВЧИК , Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У дослідженні наголошено на об’єктивно існуючій потребі, а також проблематиці забезпечення місцевого економічного розвитку в Україні, зокрема в умовах критично гострої економічної та соціальної нестабільності, обумовленої повномасштабною війною і її наслідками. Метою дослідження визначено наукове обґрунтування інструментів стимулювання та забезпечення місцевого економічного розвитку України в умовах нестабільності. Показано, що в умовах повномасштабної війни перед регіональними соціально-економічними системами України постали такі виклики, як масштабні зовнішні і внутрішні міграції населення, поглиблення проблем депопуляції, скорочення зайнятості та кількості робочих місць через припинення діяльності або релокацію підприємств, зростання прекаризації на ринку праці і соціально-трудової незахищеності вразливих категорій населення, розвиток галузево-структурних дисбалансів та посилення кадрових проблем на ринках праці. Обґрунтовано базисні засади двох стратегій регіональної політики в частині стимулювання місцевого економічного розвитку: (1) стабілізаційний, (2) проактивний. Вказано на стратегічну мету кожного з цих підходів, а також визначено сукупність інструментів, впровадження яких дозволяє активізувати процеси місцевого економічного розвитку в Україні в сучасних умовах нестабільності.