ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ КООПЕРАЦІЇ, КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ ЇЇ ОЦІНКИ - МІРАКІН, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено питання ефективності кооперативної діяльності в аграрному секторі. Основна увага приділяється аналізу критеріїв та показників, які дозволяють оцінити ефективність кооперації на різних рівнях – від окремих кооперативів до національної кооперативної системи. Проаналізовано економічні, соціальні та організаційні аспекти функціонування кооперативів, підкреслюючи важливість інтеграції різних підходів до оцінки їхньої діяльності. Особливу увагу в статті приділено розробці системи показників, які враховують специфіку сільськогосподарської кооперації, зокрема, її роль у забезпеченні економічної стабільності, підвищенні продуктивності праці, соціальній згуртованості та розвитку сільських територій. Також наголошено на необхідності врахування екологічних критеріїв у процесі оцінки ефективності кооперації, що набуває особливого значення в умовах глобальних змін клімату та посилення вимог до сталого розвитку. У статті пропонуються методологічні підходи до комплексної оцінки ефективності кооперації, які можуть бути використані як основа для розробки стратегій розвитку кооперативного руху в Україні. Аналізуючи наявні підходи до оцінки ефективності, визначено ключові напрямки для подальших досліджень, зокрема, вивчення впливу державної підтримки на розвиток кооперативів, оптимізацію організаційної структури кооперативних об’єднань та розвиток інноваційних підходів до управління кооперативами. У статті розглянуто різні підходи до поняття «ефективність», існуючі способи оцінки та розрахунку ефективності як на кількісній, так і на якісній основі; проаналізовано методи оцінки ефективності кооперації. Наведено формулу розрахунку ефективності видів кооперації, яка може бути використана як для порівняння коопераційних об’єднань, так і як складовий показник при прийнятті рішення про участь у кооперації.