ОПТИМІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНИХ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ВАРТОСТІ - РУДНІЧЕНКО, Євгеній; СКОРОБОГАТА, Лариса; МІЩУК, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті досліджено прикладні аспекти реалізації стратегії кластеризації національної економіки на засадах оптимізації інтегрованих ланцюгів вартості в контексті глобалізаційних викликів. Визначено особливості організаційно-процедурного та комунікативно-мережевого забезпечення бізнес-процесів за умов кластеризації соціально-економічних систем. Сформовано складові управління процесами адміністрування та реалізації інноваційного потенціалу інтерованих виробничих лнцюгів в контексті цифрового розвитку та форматі параметрів оптимізації: інтелектуальний капітал; підприємницький потенціал; домінуючі технології (рівень та можливості розвитку технологій у цій сфері); галузева локалізація (галузеве середовище, сегменти ринків); інформаційна інноваційна інфраструктура (середовище цільової інтегрованої взаємодії). Розглянуто еволюцію концепцію інтегрованих ланцюгів вартості в контексті їх застосування в партнерській діяльності підприємств, досліджено їх взаємний вплив та об’єднання, особливості та переваги. Обґрунтовано доцільність використання теорії цифрових систем управління бізнес-процесами в мережевих структурах бізнесу та ланцюгах вартості. Окреслено перспективи використання інтегральних рішень, які дозволяють утворювати значну синергію інноваційних мережевих концепцій, забезпечувати подолання асиметрії інформації, переходити на емерджентний рівень управління бізнес-процесами.