СИСТЕМНЕ МИСЛЕННЯ ЯК НЕОБХІДНА УМОВА ЕФЕКТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА - ГАГАРІНОВ, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті розглянути питання системного мислення як необхідної умови ефективного менеджменту підприємства. Системне мислення - це мислення сучасного ефективного керівника підприємства. В загальному приближенні, виходячи з теорії систем, мислити системно означає застосовувати категорію система як спосіб дивитись на об’єкт, ситуацію, процес, в даному випадку підприємство. Виходячи з цього представникам менеджменту підприємств з точки зору розвитку системного мислення та його застосування в процесі керування своїм об’єктом управління потрібно розуміти: систему елементів підприємства та як вони пов’язані і взаємодіють між собою та зовнішнім оточенням; послідовність функцій або видів діяльності, яка це забезпечує; в чому полягає та виражається цілісність підприємства, якісна визначеність та цілеспрямованість. У предметній діяльності менеджменту підприємства важливі не просто знання, а саме їх системність та розуміння. І тому, авторами запропонована наступна формула: знання - розуміння - вміння - аналіз - синтез - творіння. Де перші два етапи необхідний базис для формування та розвитку системного мислення у менеджменту підприємства щодо забезпечення його ефективності, а третій етап з подальшим переходом до аналізу, зокрема, націлений на ефективне прийняття рішень та керуванням процесом функціонування суб’єкта господарювання. Використовуючи перші два етапи цієї формули автори запропонували модель оцінювання інтегрованого рівня системного мислення представника менеджменту підприємства, яка включає дванадцять рівнозначних, з точки зору системної значущості, диференційованих параметрів: знання та розуміння системних понять та категорій; знання та розуміння, ідеології, призначення та стратегічності організацій; знання та розуміння системоутворюючого фактора організацій; знання та розуміння системних властивостей; знання та розуміння системних принципів; знання та розуміння системних закономірностей; знання та розуміння системних методів, моделей, інструментів тощо; знання та розуміння системних хвороб організацій; знання та розуміння природи системних катастроф в організаціях; знання та розуміння системних властивостей людей; знання та розуміння внутрішнього устрою організації та її взаємодії із зовнішнім середовищем; знання та розуміння системного потенціалу та ключових положень системно-досконалої організації.