СИСТЕМА ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ТОВАРІВ, РОБІТ І ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - НАГАЙЧУК, Вікторія; МАЗУР, Віталій; ГАВРИШ, Наталя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто теоретичні основи публічних закупівель, визначено основні поняття, що використовуються при їх реалізації, та роль закупівель в економіці, наведено їх класифікацію. Оскільки система публічних закупівель має значний вплив на національну економіку, до уваги беруться стратегічні, інноваційні, адміністративні, соціальні, регулятивні та стимулюючі функції країни-замовника. З метою систематизації інформації про діючу систему публічних закупівель в Україні та проведення подальшого аналізу розглянуто її організаційну модель. Одним із основних елементів системи публічних закупівель, належне створення якої залежить від цільового та ефективного використання національних фінансових ресурсів, є потреби держави (органів місцевого самоврядування), у зв’язку з чим необхідно на законодавчому рівні у ст. 1 Закону «Про публічні закупівлі» закріпити поняття «державні (муніципальні) потреби»; необхідно внести зміни до поняття «публічна закупівля», оскільки існуюче поняття не повністю відображає зміст системи та є дуже складним для розуміння. У процесі теоретичного дослідження системи публічних закупівель слід також враховувати такі важливі елементи цієї системи, як фінансування державних (муніципальних) потреб відповідно до бюджетного законодавства України.