ПРОБЛЕМАТИКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ - ЧОБІТОК, Вікторія; ХОЛОД, Юрій; ВАСЮЧЕНКО, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Однією з найважливіших домінант сучасного глобального світу є енергетична система. Сьогодні неможливо забезпечити енергетичну безпеку країни, регіону, підприємства окремо від міжнародної енергетичної безпеки. Енергетична безпека – це стан захищеності енергетичних відносин, енергетичних систем і енергетичних процесів від загроз (економічних, політичних, правових тощо), які можуть дестабілізувати енергетичну ситуацію, спровокувати енергетичні конфлікти, змінити енергетичні процеси на різних рівнях господарювання. Удосконалення економіко-правових аспектів забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах з метою підвищення їх ефективності доцільно розпочати з енергетичної політики в рамках формування механізмів забезпечення їх енергетичної безпеки. Це можуть бути положення про енергетичну безпеку, яка обов’язково повинна містити: елементи енергетичної безпеки та енергетичної стабільності; аналізу енергетичної ситуації; основні енергетичні загрози, які можуть порушити енергетичну стабільність і знизити рівень ризиків енергетичної безпеки підприємства тощо. В умовах формування нової геополітичної моделі сучасного світу глобальні процеси, що відбуваються в усіх сферах діяльності, мають високу динамічність і визначають високий рівень нестабільності. У XXI столітті боротьба за паливно-енергетичні потенціальні ресурси буде загострюватися, що буде підґрунтям подальшої нестабільності. Особливого значення набувають дослідження геополітичних особливостей розвитку енергетики та аналіз паливно-енергетичних ресурсів як чинника глобальної політики. Проблема ефективного використання геополітичного потенціалу паливно-енергетичного комплексу є актуальною науковою задачею. Економічний розвиток, політична стабільність і стан природного середовища в XXI столітті багато в чому залежать від розвитку паливно-енергетичного сектору. Сучасні умови господарювання вимагають посиленої уваги до проведення дослідження проблематики економіко-правових аспектів забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах. Проте значна частина економіко-правових аспектів забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах все ще не дослідженні в повному обсязі. Це пов’язано з тим, що наразі переважає випереджаючий та непередбачений тепм розвитку суспільства, який є слабо-прогнозованим. Вплив активного інноваційно-техгологічного розвитку може значно змінитися за досить короткий проміжок часу, тому все більш важко прослідкувати залежності та виявити фактори впливу на енергетичну безпеку вітчизняних підприємств. Метою дослідження економіко-правових аспектів проблематики забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах в сучасних умовах господарювання. Проблеми енергетичної безпеки вітчизняних підприємств можуть бути досить різними і впливати на їхню діяльність і ефективність. В сучасних нестабільних умоваг господарювання багато підприємств залежать від одного або кількох постачальників енергії, якщо виникають проблеми на які впливають завнішн фактори (наприклад, через політичні чи економічні кризи), це може призвести до перебоїв у постачанні енергії, відповідно до простоїв та збоїв у виробничому процесі. Коливання цін на енергоносії, такі як газ, нафта або електроенергія, суттєво впливають на додаткові витрати підприємства, що призводить до підвищення цін на готову продукції чи послуги, і, відповідно, зменшує рівень їх конкурентоспроможності. Волатильність цін на енергоносії є значною проблемою для вітчизняних підприємств, оскільки вони впливають на витрати, бюджетування та фінансову стабільність. Ця волатильність може бути спричинена різними факторами, включаючи ринкові умови, політичні події та природні катастрофи. Проблеми, які можуть негативно впливати на зміну вартості енергоносіїв пов’язані з коливанням цін на енергоносії на світових ринках під впливом глобальних економічних умов, зміни в постачаннях та попиті, а також події, такі як конфлікти, санкції, торговельні війни тощо. Зважаючи на інтеграцію України в європейський та міжнародний енергетичний ринок, адаптація до європейських норм і стандартів є критично важливою для усіх суб’єктів господарювання. Цей процес пов’язаний з гармонізацією законодавства України до європейських стандартів, а також впровадження міжнародних практик в управлінні енергетичними ресурсами та забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах. В сучасних умовах господарювання, що характеризуються високою невизначеністю та динамічними змінами, правове регулювання енергетичної безпеки є важливим інструментом для зменшення ризиків, підтримки інвестицій, забезпечення стабільності та сталого розвитку підприємств. Формування ефективних механізмів забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах вимагає комплексного підходу, який охоплює технічні, економічні, правові, соціальні та організаційні аспекти. Це дозволяє зменшити ризики, підвищити ефективність використання енергетичних ресурсів і забезпечити стабільну роботу підприємства в умовах сучасних викликів. В результаті проведеного дослідження виокремлено, що однією з найважливіших домінант сучасного глобального світу є енергетична система, сутність якої полягає у захищеності енергетичних відносин, енергетичних систем і енергетичних процесів від загроз (економічних, політичних, правових тощо), які можуть дестабілізувати енергетичну ситуацію, спровокувати енергетичні конфлікти, змінити енергетичні процеси на різних рівнях господарювання. Для удосконалення економіко-правових аспектів забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах з метою підвищення їх ефективності доцільно розпочинати з енергетичної політики в рамках формування механізмів забезпечення їх енергетичної безпеки. Коливання цін на енергоносії, такі як газ, нафта або електроенергія, суттєво впливають на додаткові витрати підприємства, що призводить до підвищення цін на готову продукції чи послуги, і, відповідно, зменшує рівень їх конкурентоспроможності. Волатильність цін на енергоносії є значною проблемою для вітчизняних підприємств, оскільки вони впливають на витрати, бюджетування та фінансову стабільність. Ця волатильність може бути спричинена різними факторами, включаючи ринкові умови, політичні події та природні катастрофи. В статті розглянуто економічні та політичні аспекти забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах, що є підґрунтям до формування механізмів забезпечення енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах. Визначено, що комплексний підхід до вирішення цих проблем і реалізація зазначених рішень можуть суттєво підвищити рівень енергетичної безпеки на вітчизняних підприємствах і забезпечити їх стабільний розвиток в умовах сучасної економічної та політичної нестабільності.