ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ З КРИПТОАКТИВАМИ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА БЮДЖЕТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ В УКРАЇНІ - СЕРЕБРЯНСЬКИЙ, Дмитро; БІРЮК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Бурхливий розвиток крипто активів зумовив трансформацію структури та функціонування окремих складових фінансової системи. З одного боку, відкриваються нові можливості для здійснення трансакцій, коли платежі та інші фінансові послуги стають дешевшими, швидшими, доступнішими, з іншого боку, активне використання криптоактивів створює проблеми для фінансової стабільності в результаті заміщення ними активів та валюти, що отримало назву "криптоізації» Осмислення та впорядкування процесів криптоізації потребує поглибленого вивчення цієї проблеми з метою напрацювання інструментів впливу на неї.. В статті оцінено потенціал надходжень до бюджету від оподаткування доходу від операцій з криптоактивами. Визначено, що запровадження сучасної системи оподаткування криптовалюти є надзвичайно важливим кроком для збереження стійкості та інноваційності фінансової системи в Україні. Ефективне оподаткування криптовалютних операцій сприятиме залученню нових інвестицій, розвитку фінансових інновацій та підтримці інноваційних стартапів, запобіганню незаконним операціям з криптовалютами, стабільному приросту бюджетних надходжень, а в підсумку ‑ стабільності фінансової системи. Обґрунтовано доцільність запровадження ставки податку в розмірі 5% від прибутку з криптовалютних операцій з метою стимулювання криптовалютних стартапів та залучення інвесторів.