ХМАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ КОМПАНІЇ - СЕМЕНЕНКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто вплив хмарних технологій на підвищення ефективності діяльності компаній в сучасних умовах глобалізації та цифрової трансформації бізнесу. Хмарні рішення стали важливим елементом інноваційної інфраструктури підприємств, дозволяючи оптимізувати бізнес-процеси, знижувати витрати та підвищувати операційну гнучкість. Використання хмарних технологій, таких як моделі SaaS, PaaS та IaaS, дозволяє компаніям ефективно управляти ресурсами та зменшувати потребу в капітальних інвестиціях на ІТ-інфраструктуру. Основна увага приділяється економічному впливу хмарних технологій, включаючи їх здатність знижувати капітальні витрати, що дає можливість підприємствам більш гнучко управляти фінансовими ресурсами та оперативно реагувати на зміни ринкових умов. Особлива увага звертається на покращення продуктивності завдяки автоматизації бізнес-процесів і співпраці всередині організацій за допомогою хмарних платформ. В статті проаналізовано конкретні приклади використання хмарних рішень великими та малими підприємствами з метою підвищення операційної ефективності та конкурентоспроможності. У статті також проаналізовано роль хмарних технологій в умовах кризових ситуацій, таких як економічні спади або глобальні виклики. Хмарні рішення допомагають компаніям адаптуватися до змін, забезпечуючи високу гнучкість, доступність технологій та ефективність управління ресурсами в періоди нестабільності. Розглянуто практичні кейси, коли перехід на хмарні технології дозволив компаніям не лише зберегти бізнес, але й покращити свої позиції на ринку. На основі проведеного аналізу зроблено висновок, що хмарні технології є ключовим фактором підвищення ефективності діяльності компаній у сучасній економіці. Вони дозволяють не лише зменшувати витрати, але й створюють нові можливості для розвитку бізнесу, інновацій та конкурентоспроможності на глобальному рівні.