ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ РЕФОРМОВАНОСТІ СУДОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - СКУТЕЛЬНИК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Питання реформи судової системи є вкрай актуальним для українського суспільства, зумовлене проблемою довіри до судової влади. Беручи до уваги європейський вектор розвитку України реформування судової системи України здійснюється шляхом активного запозичення зарубіжного досвіду й залученість іноземних експертів у процес підготовки змін до судового законодавства. Судова система – це одна з гілок державної влади, що є незалежною у своїй діяльності від інших гілок влади. Вона має виключне повноваження щодо тлумачення та керується виключно Конституцією та законами держави і вважається єдиним відправником правосуддя. Судова система захищає інтереси людини та громадянина від можливих посягань із боку держави та інших суб’єктів суспільного життя. Вона охоплює усі сфери взаємовідносин. У статті розглянута модель рівня реформованості судової системи в Україні, яка охоплює принципи, функції, структуру, основні положення, на яких базуються відносини судової влади з Президентом, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою. Проаналізовано пакет змін до Конституції України та законів, які стосуються оновлення судової системи. Ефективне реформування судової системи спрямовується на те, щоб кожен громадянин міг реалізувати своє право на доступ до правосуддя без невиправданих перешкод, щоб суспільство було впевнене в незалежності та безсторонності суду під час розгляду будь-якого правового конфлікту незалежно від статусу його учасників, а правовий статус суддів, носіїв судової влади, відповідав надважливій суспільно-правовій місії, яку виконує суд.