СИСТЕМА ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ КРАЇН СХІДНОЇ ЄВРОПИ У ПЕРШІ РОКИ ПІСЛЯ НАБУТТЯ ЧЛЕНСТВА У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ - МЕЛЬНИК, Андрій; ІВАЩЕНКО, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У цій статті досліджується трансформація систем публічного управління країн Східної Європи в перші роки після їх вступу до Європейського Союзу. Після здобуття членства в ЄС країни регіону зазнали значних змін у політичному, економічному та соціальному середовищах, що суттєво вплинуло на публічне управління та адміністративні структури [1]. Аналізуються ключові зміни, такі як адаптація європейських стандартів управління, що включають забезпечення прозорості, підзвітності та ефективності державних інституцій, а також зміцнення верховенства права та дотримання принципів демократичного врядування. Окрема увага приділяється механізмам адаптації управлінських процесів до норм і вимог ЄС, які вимагають глибоких структурних реформ. Стаття також досліджує роль європейських інституцій в підтримці країн-членів Східної Європи під час імплементації реформ та висвітлює виклики, з якими стикалися ці країни в процесі адаптації. У роботі розглядаються різноманітні аспекти управління, включаючи модернізацію бюрократичних систем, децентралізацію влади, антикорупційні ініціативи, а також впровадження електронного урядування. Використовуючи приклади з Польщі, Чехії, Угорщини та інших країн, стаття ілюструє позитивні зрушення та проблемні питання, що залишаються актуальними в контексті подальшої інтеграції. Результати дослідження мають на меті надати глибше розуміння процесів реформування публічного управління та визначити перспективи подальшого розвитку інтеграційних зусиль, які можуть бути корисними для науковців, політиків, управлінців та інших зацікавлених сторін, що працюють у сфері європейської інтеграції та публічного управління. У дослідженні розглядаються ключові аспекти трансформації публічного управління в країнах Східної Європи після їх вступу до ЄС. Також проаналізовано адаптацію державних інституцій до європейських стандартів прозорості та ефективності. Вивчено механізми підтримки з боку європейських інституцій у процесі впровадження реформ. Окрема увага приділяється викликам та проблемам, з якими стикалися країни під час адаптації. Результати дослідження надають цінні рекомендації для подальшого розвитку публічного управління в контексті європейської інтеграції.