РОЗРОБКА МЕХАНІЗМУ ІНСТИТУЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ - ГУР’ЄВ, Владислав; ВАСИЛЬЄВ, Олексій; УВАРОВ, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто актуальні аспекти сталого регіонального розвитку в контексті сучасних глобальних викликів, таких як зміна клімату, виснаження природних ресурсів, соціальна нерівність та політична нестабільність. У дослідженні представлено аналіз інституційних основ сталого розвитку, які включають правову базу, інституційні структури, фінансові механізми, механізми місцевого самоврядування, а також системи моніторингу та оцінки. Виявлено основні проблеми сталого регіонального розвитку, включаючи соціально-економічну нерівність, екологічні загрози та політичні бар’єри. Обґрунтовано механізм інституційного забезпечення сталого розвитку регіонів, який охоплює економічні, соціальні, екологічні та інфраструктурні складові. Запропонований механізм є гнучким, адаптивним до нових викликів і здатний забезпечити гармонійний розвиток регіонів відповідно до потреб майбутніх поколінь.