РЕАЛІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ В АГРОПРОМИСЛОВОСТІ: КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ ТА РИЗИКИ - РОМАНЮК, Олександр; ЛУНКІН, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Нестійкий розвиток аграрної сфери економіки, низький рівень технічної оснащеності господарств, технологічна відсталість більшості підприємств та низка інших факторів нині стримують інноваційний розвиток аграрного виробництва, що безумовно позначається на конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції. У цих умовах першочерговим завданням є обґрунтований вибір пріоритетних напрямів інноваційного розвитку сільського господарства. для сільського господарства як системи, що має свою специфіку, що виявляється у безпосередній залежності від природно-кліматичних умов, сезонності та характеристик технологічного процесу, особливої актуальності набувають питання пошуку джерел залучення інвестицій, використання інвестиційних ресурсів для пожвавлення інноваційної активності в сільськогосподарських організаціях, що сприятиме відновленню відтворювального процесу у сільському господарстві. Зазначено що вирішення цих проблем можливе за умови необхідної відповідності інвестицій інноваціям, тісної взаємодії інвестиційних та інноваційних процесів у сільському господарстві. Однак реалізація таких проєктів пов’язана з низкою ризиків, що потребують ретельного аналізу і управління. Ефективна діяльність організацій у довгостроковій перспективі, забезпечення високих темпів розвитку та підвищення конкурентоспроможності значною мірою визначаються рівнем їх інноваційної активності та діапазоном інвестиційної діяльності. Інновації створюють не тільки нові можливості для прискореного зростання аграрного сектора економіки, а й нові загрози та ризики для аграрних підприємств. Формуються інші способи досягнення успіху, жорсткішим стає конкурентне середовище, потрібна висока гнучкість у прийнятті рішень. Необхідність інноваційного розвитку підприємств АПК обумовлена не лише новими можливостями, що відкриваються перед підприємствами галузі, а й необхідність подолання внутрішніх та зовнішніх ризиків та викликів, що ускладнюють функціонування підприємств. Суб’єкти господарювання повинні використовувати внутрішні резерви, активізувати інноваційну діяльність, розглядати інноваційний розвиток як основну стратегічну мету розвитку підприємства. Пошук інноваційних ідей повинен мати постійний характер, новаторські інвестиційні проекти повинні розглядатися як можливість завоювання міцнішої ринкової позиції.