ЦІЛІ МОНІТОРИНГУ ТА КОНТРОЛІНГУ В СИСТЕМУ УПРАВЛІННЯ АГРОПРОМИСЛОВИМ ПІДПРИЄМСТВОМ - НОСАЧ, Наталія; ЄГІОЗАР’ЯН, Артур (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті розглянуто роль моніторингу та контролінгу в управлінні агропромисловими підприємствами, зокрема, в умовах динамічного розвитку та глобалізаційних викликів. Метою дослідження є визначення основних цілей моніторингу та контролінгу в системі управління агропромисловим підприємством, а також розробка науково обґрунтованих рекомендацій щодо їх інтеграції в управлінську практику для підвищення ефективності та стабільності діяльності аграрних підприємств. В дослідженні представлено основні принципи організації моніторингу та контролінгу, а також обґрунтовано необхідність використання сучасних інструментів управління для забезпечення ефективності функціонування агропідприємств. В статті також наведено аналіз основних підходів до моніторингу, його важливість для забезпечення стабільності та ефективності виробничих процесів. Виявлено, що моніторинг в агропромисловому секторі дозволяє своєчасно виявляти відхилення в ключових показниках діяльності підприємства та реагувати на зміни зовнішнього середовища, зокрема, кліматичні умови, ринкові коливання і зміни в законодавстві. Дослідження обґрунтувало роль цифрових технологій та автоматизованих систем у покращенні ефективності збору та обробки даних, що сприяє більш точному прогнозуванню та своєчасному прийняттю управлінських рішень. Розглянуто, як інструменти контролінгу допомагають підприємствам оптимізувати процеси витрат, планування ресурсів, а також покращити фінансову стійкість через впровадження системи управлінських показників (KPI). Виявлено, що системи контролінгу забезпечують зворотний зв’язок між різними рівнями управління, надаючи керівництву можливість коригувати стратегії та тактики відповідно до змін ринкової ситуації. Дослідження дозволило виявити, що застосування моніторингових і контролінгових інструментів є ключовим для забезпечення стійкості підприємства в умовах невизначеності та постійних змін у зовнішньому середовищі. Зокрема, організація моніторингу дозволяє агропромисловим підприємствам досягати високої конкурентоспроможності, оптимізуючи витрати та ресурси, підвищуючи ефективність виробництва та мінімізуючи вплив негативних факторів. У дослідженні також підкреслено важливість інтеграції моніторингу та контролінгу в єдину систему управління підприємством. Це сприяє підвищенню прозорості процесів та забезпечує більш ефективну комунікацію між підрозділами підприємства, що є важливим аспектом в умовах агропромислового виробництва. Завдяки такому підходу підприємства можуть швидше адаптуватися до змін і досягати стратегічних цілей.