НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТНОЮ КОМАНДОЮ В ОТГ - ЯРОШЕНКО, Ігор; АВЕДЯН, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розглядаються етапи створення проектної команди в ОТГ (формування, період спрацювання учасників, період нормального функціонування, реорганізація, розформування). У статі акцент робиться саме на першому етапі цього процесу, який складається з трьох підетапів (діагностичний, тренінгів, супровід). Також у роботі описуються цілі створення проектних команд (зміна набору цілей або пріоритетів; аналіз і розподіл способу роботи; аналіз норм, способу прийняття рішень, комунікацій; визначення взаємозв’язків між людьми, які виконують роботу), а також чотири основні підходи до формування команд (цілепокладання, міжособистісний, рольовий, проблемно-орієнтований). Стаття присвячена обґрунтуванню напрямків підвищення результативності управління проєктною командою в об’єднаних територіальних громадах. Визначено, що управління проектною командою є одним із важливих питань в рамках забезпечення ефективної проектної діяльності організації, адже відбувається зростання складності проектів і відповідно важливість управління ризиками, окрім цього, необхідно враховувати надзвичайні кризові ситуації, велику кількість стейкхолдерів, та розвиток технологій, що активно відбувається. Проаналізовано причини удосконалення процесу управління проектною командою. Запропоновано першочергові кроки щодо підвищення результативності управління проектною командою. Визначено необхідність формування матриці компетентностей, що передбачає реалізацію таких кроків, як: визначення ролей та завдань; визначення компетентностей; оцінка компетентностей команди; заповнення матриці. Обґрунтовано необхідність застосування відповідного програмного забезпечення для підвищення ефективності проектної комунікації в процесі проектної діяльності ОТГ. Визначено, вагоме місце щодо вдосконалення процесу управління проектною командою, займають комунікації в ОТГ. Відповідно, обґрунтовано необхідність розробки ефективної комунікаційної політики, що сприятиме не тільки підвищенню ефективності проектної діяльності, але й оптимізації рівня управління проектною командою. Доведено, що удосконалення процесу управління проектною командою дозволяє зберігати контроль над бюджетом проекту та уникати непередбачуваних витрат. Це дозволяє забезпечити ефективне використання ресурсів та визначити можливість досягнення відповідних результатів. Та врешті решт, це дозволяє забезпечити кращу комунікацію між учасниками проекту, що сприяє кращому співробітництву та досягненню кращих результатів.