ЦИФРОВІ ПЛАТФОРМИ ТА ЕКОСИСТЕМИ: РУШІЙНІ СИЛИ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - БРЕЧКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті обґрунтовано сутність та відмінності між цифровими платформами та екосистемами, їх значення і роль в сучасній глобальній економіці та вплив на розвиток інновацій та цифрового глобального простору. Метою статті є дослідження особливостей цифрових платформ і екосистем, ключових аспектів їх функціонування, спільні та відмінні риси між ними та створення цінності для користувачів, а також виявлення рушійних сил розвитку та оцінці їх впливу на інновації в умовах цифровізації і глобалізації економіки. Для досягнення поставленої мети використовувались методи аналізу наукової літератури, статистичні дані, а також аналіз відомих прикладів успішних цифрових платформ та екосистем. Проводився огляд сучасних тенденцій у розвитку цифрових технологій та їх вплив на глобальну економіку. На основі проведеного дослідження в статті наводяться результати аналізу ролі цифрових платформ та екосистем у глобальній економіці. Розглядаються ключові фактори успіху таких екосистем, виявляються основні тенденції розвитку та їх негативні аспекти. Також розглянуто багатофункціональні платформи та визначено їх переваги і на прикладі криптовалютних екосистем показано особливості їх формування в цифровому просторі. Основні положення статті можуть бути використані вітчизняними суб’єктами господарювання для визначення пріоритетних напрямків цифровізації та розбудови власних цифрових платформ і екосистем на їх основі. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на поглиблення розуміння впливу цифрових платформ та екосистем на глобальну економіку шляхом аналізу їхньої ролі в конкретних галузях і секторах, таких як фінанси, торгівля, охорона здоровʼя, освіта. Також можна досліджувати їх вплив на стабільність та зростання економіки, а також їх роль у створенні нових робочих місць та зміні форм взаємодії між учасниками ринку праці. Важливо також вивчити вплив цифрових платформ на рівень нерівності в економіці та шляхи зменшення можливих негативних наслідків, що виникають внаслідок їхньої діяльності.