ВИКОРИСТАННЯ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯК СТРАТЕГІЧНОГО РЕСУРСУ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ДЕРЖАВИ - ЯРЕМЕНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних та практичних аспектів захисту критичної інфраструктури як стратегічного ресурсу для покращення конкурентоспроможності держави. У статті визначено та обґрунтовано критичну структуру як стратегічний ресурс для покращення конкурентоспроможності держави. А також виявлено низку загроз, які можуть вплинути на функціонування об’єктів критичної інфраструктури та викликати дестабілізацію на різних рівнях, включаючи рівень національної безпеки, що суттєво впливає на конкурентоспроможність держави. Одним із напрямів забезпечення дієвого захисту критичної інфраструктури розглянуто політику «експлуатаційної ефективності» – прагматизації розподілу та застосування державних безпекових ресурсів задля локалізації потенційних джерел небезпеки та підвищення конкурентоспроможності держави. Проаналізовано підходи вітчизняних та іноземних вчених до формулювання змісту поняття «загроза об’єктам критичної інфраструктури» у контексті конкурентоспроможності держави та запропоновано удосконалене авторське формулювання даної дефініції. Акцентовано увагу на складності ідентифікації критичних об’єктів на національному, регіональному або локальному рівнях інфраструктури як стратегічного ресурсу для покращення конкурентоспроможності держави. Досліджено методику віднесення об’єктів національної інфраструктури до сфери критичної відповідно до важливості їх функцій та послуг, які вони виконують. Описано перелік життєво важливих функцій та послуг, представники з надання яких потребують захисту, як об’єкти критичної інфраструктури у контексті національної безпеки та конкурентоспроможності держави. Розглянуто зміст окремих нормативно-правових актів, що дало підстави деталізувати перелік загроз критичній інфраструктурі та підтвердити приналежність критичної інфраструктури до складових стратегічного ресурсу для забезпечення національної безпеки України та підвищення конкурентоспроможності держави. На основі критичного аналізу узагальнено розподіл загроз критичній інфраструктурі на три основні категорії: природного походження, техногенного характеру і зловмисні дії. Запропоновано доповнити даний перелік комбінованими загрозами, які здатні викликати «каскадний ефект дестабілізації критичної інфраструктури», понижуючи конкурентоспроможність держави.