ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА ДЕОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - КЛИМЕНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Забезпечення продовольчої та екологічної безпеки є важливими аспектами публічної політики та гарантування національної безпеки, оскільки забезпечення продуктами харчування належної якості, чистою питною водою та безпечне для життя і здоров’я довкілля є базовими в загальній низці людських потреб та лежить в основі формування високого рівня якості життя населення країни, забезпечення його здоров’я та активного довголіття. В умовах війни та післявоєнного відновлення їх забезпечення стає особливо актуальним для України загалом та для деокупованих територій зокрема. В умовах збройної агресії РФ проти України кількість та масштаби загроз для екологічної та продовольчої безпеки значно зросла. А ліквідація її наслідків в умовах післявоєнної відбудови на деокупованих територіях вимагатиме значних ресурсів (людських, матеріальних, фінансових), застосування новітніх технологій та залучення міжнародної допомоги, оскільки в ході бойових дій спричиняється катастрофічна шкода навколишньому природному середовищу. Масштаби збитків, спричинених збройною агресією РФ, вражаючі. Для їх ліквідації знадобляться значні зусилля не лише з боку України, але й залучення усього демократичного світового співтовариства. У тому числі і й міжнародних механізмів відшкодування завданої шкоди, відновлення екологічної рівноваги та сільськогосподарського виробництва для забезпечення продовольчої та екологічної безпеки.