ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ГЛОБАЛЬНОГО ФІНАНСОВОГО БІЗНЕСУ - ПРИХОДЬКО, Борис; ПАВЛОВСЬКИЙ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджуються актуальні проблеми цифровізації глобального фінансового бізнесу. Проведено аналіз цифрових трансформацій у сфері публічних, корпоративних і міжнародних фінансів. Виявлено особливості цифровізації фінансових інструментів, технологій і бізнес-моделей. Висвітлено еволюцію цифрових технологій в сучасній технологічній парадигмі з акцентуацією уваги на технології блокчейну. Узагальнено її переваги, пов’язаною з вартістю транзакцій, їх швидкістю, безпечністю фінансовою інклюзією. Виокремлено види і типи цифрових бізнес-моделей. Запропоновано логіко-структурну схему формування бізнес-моделей у цифровому середовищі – включають цифрові бізнес-процеси, цифровий менеджмент, цифрову культуру і враховують наростаючі ризики кіберзлочинності.