АЛЬТЕРНАТИВНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ АКТИВИ: НОВА ПАРАДИГМА В МОДЕЛЮВАННІ ПОРТФЕЛЬНОГО РИЗИКУ - ЛЯШЕНКО, Олена; ПРИКАЗЮК, Наталія; ЗАТОНАЦЬКА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розглянуто особливості розвитку ринку альтернативних активів, представлених у формі біржових інвестиційних фондів (ETF), а також криптовалют. Динаміка розвитку альтернативних активів формує нову парадигмальну основу портфельного інвестування. А саме, інтегрування альтернативних інвестиційних активів та криптовалют у портфелі з традиційних активів породжує нові можливості та змінює співвідношення “ризик-доходність”. В роботі представлено комплексне дослідження коефіцієнтів кореляції між окремими індексами, що репрезентують різні класи традиційних, альтернативних активи та криптовалют. Концептуально взаємозалежність оцінювалась у трьох періодах: періоді економічної стабільності, кризи (пандемія COVID-19) та пост-кризового відновлення. В кожному періоді отримані показники взаємозалежності, специфічні для нього. Диверсифікаційний ефект проілюстровано практичними розрахунками параметрів створюваних портфелів. Дослідження підкреслює важливість гнучкого підходу до інвестиційної стратегії, яка враховує змінність ринкових умов та динаміку між різними класами активів. Рекомендації, надані в статті, спрямовані на підтримку інвесторів у прийнятті обґрунтованих рішень, спираючись на науково обґрунтований аналіз та комплексне розуміння ринкових процесів.