НАПРЯМИ ТА ІНСТРУМЕНТИ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ З КРАЇНАМИ ЄС - МОТУЗКА, Олена; СКИБА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті виділено важливість активного розвитку зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС, при цьому із ціллю виходу та посилення конкурентних позицій вітчизняних виробників на європейських ринках і одночасного зменшення імпортозалежності національної економіки від європейських виробників. Ідентифіковано позитивні наслідки створення інтеграційних платформ для розвитку зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС. Доведено вагоме значення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з європейськими країнами та перелічено очікувані результати і негативні зміни, що можуть виникати при поглибленні євроінтеграційних торговельних відносин. Отримані висновки визначили інструментарій, реалізація якого дозволяє забезпечити досягнення очікуваних результатів при розвитку зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС. Наголошено на важливості розроблення Стратегії розвитку зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС та виділено сукупність цільових орієнтирів, яких необхідно дотримуватися при їх реалізації.