РОЗВИТОК МЕТОДИКИ АНАЛІЗУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - ХРУЩ, Ніла; ХРУЩ, Віталій; ПАЙОНК, Оксана; ЯРЕМЧУК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні фокусовано на критичній важливості проблематики забезпечення фінансової безпеки суб’єктів господарювання в теперішніх умовах. Своєю чергою, це потребує формування повноцінного інформаційно-аналітичного забезпечення, в основі якого – якісні методики аналізування фінансової безпеки первинної ланки економіки. Метою дослідження визначено узагальнення наявних методичних підходів та подальший розвиток методики аналізування фінансової безпеки підприємства. Узагальнено, що ключовими аспектами аналізування фінансової безпеки підприємств є діагностика загроз у сфері фінансів, моніторинг чинників, що характеризують стійкість фінансово-економічного стану підприємства на короткострокову і середньострокову перспективу, аналізування показників (індикаторів) оцінки рівня фінансової безпеки, визначення їх граничних та порогових значень. Наведено їх характеристику. Вказано на те, що особливо важливе місце у методичному забезпеченні аналізування фінансової безпеки підприємства відводиться передбаченню фінансових ризиків і врахуванню як ймовірності, так і рівня їх негативного впливу. Розроблено і представлено основні положення авторського методичного підходу до аналізування фінансової безпеки суб’єктів господарювання.