РОЛЬ БУХГАЛТЕРА В АДАПТАЦІЇ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ДО ВИМОГ ЄС - МАРКЕВИЧ, Людмила; БЕЗДУШНА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Зростання попиту на органічну продукцію на світових продовольчих ринках зумовлює розвиток органічного виробництва в Україні. Проте для виходу на міжнародні ринки, зокрема європейський, виробники органічної продукції мають дотримуватись ряду вимог щодо її якості та сертифікації. Метою статті є узагальнення вимог до органічного виробництва у країнах ЄС і обґрунтування ролі бухгалтера та облікової політики підприємства в процесі адаптації діяльності виробників органічної продукції в Україні до таких вимог. У статті проведено оцінку формування необхідного рівня підготовки експортної торгівлі з виокремленням переліку підготовчих дій. Зазначено основні документи, що регулюють виробництво та експорт органічної продукції у країнах ЄС. Узагальнено алгоритм процесів під час експорту органічної продукції з України згідно вимог Європейської Комісії щодо додаткових офіційних заходів контролю імпорту органічних продуктів. В статті доведено важливу роль бухгалтера в цих процесах та запропоновано систему регістрів обліку та контролю виробництва органічної сільськогосподарської продукції з урахуванням вимог та стандартів ЄС.