РИЗИКИ ТА ВИКЛИКИ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ - ОРЄХОВА, Тетяна; ІЩУК, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Сучасний світ стикається зі зростаючими викликами у сфері агропродовольчого ринку, зокрема змінами клімату, природними кризами та геополітичними напругами. Наслідки пандемії COVID-19 і війни в Україні призвели до збоїв у виконанні Цілей сталого розвитку, включаючи економічний, соціальний та екологічний аспекти. З початку пандемія COVID-19 суттєво похитнула глобальні ланцюги поставок, ринок аграрної продукції виявився надзвичайно вразливим до цього. Згодом монетарна та фіскальна політика, яка була спрямована на пом’якшення впливу пандемії, призвела до різкого зростання цін на товари, в свою чергу ціни на пшеницю та кукурудзу стали на 40-50% вищими, ніж середня ціна за останнє десятиліття. Проте, у 2022 році блокада чорноморських портів, спричинена війною в Україні, серйозно обмежила доступ до поставок, спонукаючи багато країн захистити свій доступ до продовольства шляхом обмеження експорту зерна. Наразі світ стоїть перед серйозними глобальними викликами, зокрема екологічними кризами і геополітичними напругами, які загрожують сталому розвитку. Геополітична напруга, зокрема між США та Китаєм, і війна в Україні погіршують ситуацію в світі. Світова спільнота стикається з ризиками в області кліматичних змін, зміни режиму опадів, інфляції та деградації ґрунтів, що впливають на продуктивність сільського господарства і ціни на продукти харчування. Деградація ґрунтів щороку коштує ЄС приблизно 97 мільярдів євро. Глобальний індекс цін на продовольство показує зростання цін, що створює тиск на світову продовольчу безпеку. Поставки зерна зазнали зменшення через обмеження в чорноморських портах та логістичні труднощі, що загрожують глобальній продовольчій системі. Зміни у глобальній поведінці держав та приватного сектору можуть зменшити ці ризики шляхом розблокування логістичних маршрутів, зменшення торгових обмежень, фінансової допомоги постраждалим районам та сільському господарству, а також пошуку шляхів для оптимізації використання ресурсів.