ТРАНСАКЦІЙНІ ВИТРАТИ ТОРГІВЛІ НА ОРГАНІЗОВАНИХ ФОНДОВИХ РИНКАХ: СТРУКТУРА ТА НАСЛІДКИ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РИНКУ - ЛЮБКІНА, Олена; ІГНАТЮК, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена проблемі підвищення ефективності прийняття рішень у сфері портфельного інвестування, зокрема у частині зниження витрат проведення операцій. Об’єктом обрано мікроструктуру фондового ринку що дозволяє деталізовано дослідити процес здійснення трансакцій з цінними паперами. Було визначено походження трансакційних витрат фондової торгівлі з точки зору мікроструктури ринку: як відповідної плати за нагальність та визначеність у здійсненні купівлі-продажу; як премія за участь у ринковій торгівлі та проведення обміну для стимулювання потенційних контрагентів; як результат потенційної нерівності у інформації, яка може існувати між учасниками обміну. Систематизовано класифікацію трансакційних витрат за різними ознаками: чіткістю визначення та оцінювання (явні – комісії посередників і біржі, податки тощо та неявні – витрати спреду, своєчасності, ринкового впливу, втрачених можливостей); за джерелом, яке слугує основою стягування відповідної частини трансакційних витрат (податки, комісії, витрати виконання трансакції та витрати втрачених можливостей). Встановлено, що неявні витрати додають значного рівня невизначеності до процесу прийняття інвестиційних рішень, а тому їх оцінка та контроль є пріоритетним питанням для суб’єкта інвестування. Узагальнено основні підходи до квантифікації неявних трансакційних витрат – витрат втрачених можливостей, витрат спреду та витрат ринкового впливу. Визначені перспективи удосконалення інструментарію оцінки трансакційних витрат операцій на фондових організованих ринках.