БІЗНЕС-МОДЕЛІ СТРАТЕГІЧНО-УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В ПІДПРИЄМНИЦТВІ - ПАНЧЕНКО, Володимир; ПАНЧЕНКО, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті обґрунтовано важливість здійснення моделювання управлінських рішень в підприємництві, що передбачає покращення бізнес-процесів та їх результативності. Використання бізнес-моделей запропоновано розглядати як інструмент формування системи стратегічно-управлінського реагування на виклики та загрози підприємницькій діяльності. Також наголошено, що більш глибоко сутність бізнес-моделі підприємства варто розглядати через її функції. Виділено низку пріоритетних напрямів розвитку підприємницької діяльності, які важливо врахувати при стратегічному моделюванні та управлінні бізнес-процесами. Представлено схематично модифіковану технологію бізнес-моделювання стратегічно-управлінських рішень в підприємництві, а до її елементів віднесено майбутні пріоритети споживачів, існуючі та потенційні стратегічні ресурси, ключові компетенції, систему бізнес-процесів та бізнес-портфель підприємства. З метою розширення теоретико-методичної бази розроблення та реалізації стратегічно-управлінських рішень схематично представлено технологію формування ділової моделі підприємства. Наголошено на вагомості стабільного та в необхідних обсягах ресурсного забезпечення підприємництва при досягненні стратегічних цілей.