ПРИНЦИПИ ТА ФОРМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ КООПЕРАЦІЇ В ПРОЦЕСІ ІНСТИТУЦІЙНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ В АГРОЕКОНОМІЦІ - МІРАКІН, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У процесі інституційних трансформацій агроекономіки, сільськогосподарська кооперація відіграє ключову роль у зміцненні позицій сільськогосподарських виробників та підвищенні їх конкурентоспроможності. Основні принципи сільськогосподарської кооперації включають добровільність участі, економічну рівність, демократичне управління, а також розподіл ризиків та переваг серед членів кооперативу. Форми сільськогосподарської кооперації варіюються від виробничих і споживчих кооперативів до кредитних та збутових асоціацій, які забезпечують широкий спектр послуг та можливостей для своїх членів. Інституційні трансформації в агроекономіці, зокрема, реформування прав власності, розвиток ринкової інфраструктури та впровадження нових фінансових інструментів, сприяють формуванню ефективних кооперативних об’єднань. Ці процеси спрямовані на створення умов для сталого розвитку сільського господарства, підвищення рівня добробуту сільського населення та покращення екологічної ситуації. У контексті глобальних викликів, таких як зміна клімату, нестабільність на міжнародних ринках та наслідки війни в Україні, сільськогосподарська кооперація набуває ще більшого значення як механізм захисту інтересів дрібних виробників та забезпечення продовольчої безпеки. Успішна реалізація кооперативних ініціатив залежить від адекватної державної підтримки, наявності ефективних інституційних механізмів та активної участі громадян у процесі прийняття рішень. Розвиток сільськогосподарської кооперації сприяє не лише економічному зростанню, але й соціальній згуртованості сільських громад. Успішність кооперативних моделей залежить від інтеграції з іншими суб’єктами агробізнесу та створення кластерів, що дозволяє підвищити додану вартість продукції на всіх етапах виробництва та реалізації. Таким чином, сільськогосподарська кооперація виступає стратегічним інструментом для розвитку агроекономіки в умовах глобальних змін.