ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СИСТЕМИ HR-ІНЖИНІРИНГУ НА СУЧАСНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - ВОЛЯНСЬКА-САВЧУК, Леся; ДУРАЧ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджуються засади визначення стратегії розвитку HR-інжинірингу як чинника забезпечення високої конкурентоздатності персоналу підприємства. Розглянуто основні передумови виникнення поняття конкурентоспроможності персоналу підприємства. Визначено сутність поняття «конкурентоспроможність персоналу», що включає в себе сукупність конкурентоспроможних переваг усіх працівників організації. Здійснено оглядовий аналіз впливу факторів на конкурентоспроможність працівника на зовнішньому ринку праці, які безпосередню зв’язані з характеристиками ринку праці. Основним елементом досягнення довгострокової конкурентної позиції підприємства на сьогодні є саме стратегічний HR-інжиніринг. Здійснено оглядовий аналіз основних принципів HR-інжинірингу. Сформовані завдання, які вирішує впровадження системи HR-інжинірингу на сучасному підприємстві. Розглянуто структуру HR-процесів в контексті застосування інжинірингового підходу. Охарактеризовано впровадження змін у процесі управління персоналом на підприємстві з використанням технологій інжинірингу. Сформовано позитивні наслідки практичного застосування методу інжинірингу бізнес-процесів на підприємстві.