ФОРМУВАННЯ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІЯК ШЛЯХ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ДВОРНИК, Інна; СТАДНИК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В умовах воєнного стану економіка України опинилася в непростій ситуації: практично повне зупинення бізнес-активності, паливна криза, стрімке падіння експорту, розрив логістичних ланцюгів, обстріли енергетичної інфраструктури. Важливим завдання для країни стало забезпечення роботи ключових галузей економіки, бронювання працівників стратегічних підприємств, ефективне використання обмежених ресурсів, створення зеленого коридору для постачання товарів. За результатами аналізу макроекономічних показників визначено, що в 2022 році бюджетний дефіцит збільшився в 2,56 рази і становив 495 млрд грн, індекс інфляції становив 26,6%, що відображає існування галопуючої інфляції, рівень безробіття у середньому в 2022 рік зріс до 25–26%, відношення обсягу державного боргу до ВВП становило 78,4%. Для поліпшення економічної ситуації одним з основних завдань вбачаємо зростання ВВП - одного із найважливіших показників. Шляхом його збільшення є формування доданої вартості, яка додається в процесі виробництва товарів до вартості сировини, матеріалів, палива на кожній стадії руху товарів від виробника до споживача. У статті графічно відображено ланцюг формування доданої вартості як підтвердження її важливості. Досліджено, що в 2022 році імпорт на 47% перевищив експорт, при чому сума експорту, порівняно з 2021 роком, зменшилася на 17,3%, а імпорту збільшилася на 18,6%. Причини: воєнний стан, закриття ринків збуту. Визначено, що основні експортні позиції в Україні займають зернові культури, соняшникова олія, насіння і плоди олійних культур. Таким чином, Україна на світовому ринку, в переважній більшості, займає сировинну нішу. Тобто, сировина, яка залишається в країні й не може бути експортована, є основою для формування доданої вартості. Як результат, Україна повинна рухатися до якомога більшого ступеня самовідтворення.