ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ - ЧЕХОВСЬКИЙ, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Енергетична політика України має розгалужену структуру, в якій функціонування відбувається на основі взаємодії всіх елементів. Управлінська діяльність у сфері енергетичної політики не є однозначною та простою, оскільки потребує врахування різних аспектів життєдіяльності країни. Йдеться про ресурсні, технічні, економічні, екологічні, організаційно-адміністративні, управлінські, соціальні, інноваційні, політичні, геополітичні, безпекові та інші аспекти, світоглядні аспекти енергозабезпечення життєво важливих потреб та функцій держави, суспільства, економіки. Окрім того, діяльність у сфері енергетичної політики може суттєво еволюціонувати у часі в одній і тій само країні залежно від динаміки соціально-економічного та науково-технологічного розвитку, трансформації моделей функціонування енергетичних ринків. Останнім часом і в Україні, і у світі спостерігаються суттєві зміни принципів регулювання енергетичного сектору, розширюється діапазон методів використання енергетики як інструменту досягнення політичних цілей. Крім того, прискорення економічних процесів в світі зумовлює необхідність швидкого реагування на зміни, що при розгляді переходу до екологізації економіки має відображатися в енергетичній політиці держави. Варто врахувати, що створювана останніми роками енергетична політика конкретизується у відповідних директивах ЄС, що безпосередньо переноситься на юридичні регуляції держав ЄС. Ці регуляції в істотний спосіб створюють умови, і навіть вимушують реорієнтацію стратегій енергетичних підприємств, а також спричиняють зміни в поведінці споживачів енергії. Значною мірою виконання цих змін пов’язується з аплікацієюрізних видів інновацій, зокрема особливо технологічних і організаційних. Метою статті є аналіз проблем забезпечення енергетичної політики в Україні в умовах воєнного часу. В ході дослідження, використані методи дослідження: метод аналізу, синтезу, систематизації, порівняння, абстрактно-логічний метод, статистичні методи дослідження економічних процесів. Розглянуто реформування галузі енергетичної політики України, яка є невід’ємною складовою економічної і національної безпеки, необхідною умовою розвитку держави; проведено аналіз «Нової енергетичної стратегії України до 2035 року: безпека, енергоефективність, конкуренція»; розглянуто базову конфігурацію формули енергетичної політики країни, що допоможе оптимізувати інфраструктуру енергетичної сфери відповідно до директив Європейського Союзу з енергоефективності; запропоновано принципи державного регулювання у сфері енергетичної політики.