ОЦІНЮВАННЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ БІЗНЕС-ОРГАНІЗАЦІЇ - ДАНИЛЮК, В’ячеслав; САЛІЙ, Ангеліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано підходи до оцінювання процесу управління інноваційною діяльністю бізнес-організації, наведено приклад такого процесу в організації виробничого типу. Показано зв’язок процесу оцінювання інноваційної діяльності з вимірюванням ефективності діяльності бізнес-організації, проведено порівняння сучасних і традиційних підходів до оцінки ефективності діяльності бізнес-організації і виявлено спільні моменти з процесом оцінювання управління інноваційною діяльністю. Представлено характеристику чотирьох основних підходів: багатокритеріального, вартісного, ризикорієнтованого, інтегрованого. Наведено основні показники, на основі яких можна оцінити інноваційну діяльність інноваційно активної бізнес-організації: показники, що характеризують інноваційний рівень бізнес-організації, показники, що характеризують виробничий ефект від застосування інновації та показники, що характеризують фінансову ефективність інновацій. Показано зв’язок інновацій і інвестицій, визначено основні фактори, що впливають на інвестування в інноваційну діяльність, серед них: висока витратність інноваційної діяльності, створення інтелектуальної власності, імовірнісність успіху та невизначеність результатів інноваційної діяльності, що ускладнює прогнозування основних параметрів такої діяльності тощо.