МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ - ВИТВИЦЬКА, Ольга; СЛИВІНСЬКА, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті представлено результати дослідження щодо узагальнення та формування основних положень методичних підходів до оцінювання рівня управління економічною безпекою підприємств у відповідності до сучасних глобалізаційних змін. Визначено критерії оцінки економічної безпеки. Зазначено, що розробка системи критеріїв та параметрів характеризують ступінь захищеності підприємства від негативних впливів, яка базується на низці запропонованих принципів. Здійснено порівняльну характеристику методів кількісної оцінки рівня загроз на основі умов застосування, оцінки, точності оцінки, витрат, обліку впливу окремих факторів загроз. Обґрунтовано, використання для оцінки економічної безпеки підприємства підхід, що відображає принципи та умови програмно-цільового управління та розвитку, котрий ґрунтується на інтегруванні сукупності показників, що визначають економічну безпеку. Зроблено висновок, що в прагненні оцінити стан такої складної техніко-економічної системи, якою є сучасне підприємство, що функціонує в умовах взаємодії безлічі внутрішніх та зовнішніх чинників, які часто непередбачувано впливають на процес розробки, виробництва та реалізації продукції, тільки виходячи з формалізованих розрахунків може призвести до результатів, абсолютно невідповідним реальному стану підприємства та перспективам його розвитку. Запропонована модель взаємодії складових для оцінки рівня управління економічною безпекою підприємств, як основа прийняття відповідних управлінських рішень. а також оцінки пріоритетів підприємства виходячи з аналізу стану рівня економічної безпеки підприємства. Для aдаптування процесу управління економічною безпекою до мiнливих yмoв потрібно здійснювати ефективний аналіз з вирішення завдань, спрямованих на удосконалення функціонування підприємства.