КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ - БАЙДАЛА, Вікторія; ЯКИМОВСЬКА, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена дослідженню концептуальних основ управління економічною безпекою підприємств. Розглянуто поняття «безпека», «економічна безпека», та «управління економічною безпекою підприємств». Визначено, що економічна безпека підприємства – це стан його захищеності від негативного впливу зовнішніх і внутрішніх загроз, дестабілізаційних чинників. Узагальнено, що управління економічною безпекою можна розглядати як процес розробки та реалізації комплексу заходів спрямованих на протидію загрозам зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства. Розглянуто об’єкти, суб’єкти, цілі, завдання та елементи економічної безпеки. Визначено головну мету управління економічною безпекою підприємства - це забезпечення його стійкого і максимально ефективного функціонування нині та підвищення і забезпечення рівня безпеки підприємства в майбутньому. Зазначені функціональні цілі економічної безпеки. Підкреслено, що реалізація кожної з цих цілей економічної безпеки підприємства має підтримувати стійке функціонування підприємства. Детальна розробка і контроль за виконанням цільової структури економічної безпеки підприємства є важливим аспектом процесу забезпечення. Виокремлені зовнішні і внутрішні загрози. Кількісний і якісний аналіз наведених в дослідженні загроз дозволяє зробити висновок про те, що надійний захист економіки будь-якого підприємства можливий лише при комплексному і системному підході до його організації. Проаналізовано концептуальні основи управління економічною безпекою підприємств, що визначають загальні аспекти і принципи, які керують стратегією та діяльністю підприємства щодо забезпечення стійкості і захисту від економічних загроз і ризиків. Визначено, що наведені концептуальні основи становлять фундамент для розробки конкретних стратегій та дій управління економічною безпекою підприємства, сприяють забезпеченню стабільності та стійкості діяльності підприємства в умовах небезпеки та несприятливих чинників.