УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РІЗНОМАНІТНИХ СОЦІАЛЬНИХ, НАЦІОНАЛЬНИХ І КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ У ГЛОБАЛІЗОВАНОМУ ПРОСТОРІ - ШАПОВАЛОВА, Інга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Сучасні процеси глобалізації внесли корективи в орієнтири і форми соціально-економічного розвитку. Зростання економіки неможливе в умовах нерівномірності розвитку, а «інклюзивний розвиток» передбачає рівномірний розподіл економічних благ серед усіх верств населення. Забезпечення інклюзивного розвитку залежить від багатьох чинників, одним із яких є розвиток підприємництва, участь його у соціально-економічному розвитку регіону, оскільки бізнес є локомотивом економічного зростання, забезпечує стабільність і фінансову стійкість територій. Метою публікації є дослідження сутності управління розвитком, визначення підходів і розгляд процесу управління розвитком підприємств в умовах становлення інклюзивної економіки. В статті досліджуються питання функціонування підприємства, його розвитку, процесу управління сталим розвитком підприємств та в умовах глобалізації. Визначено сутність понять «розвиток», «підприємство», «управління», «забезпечення розвитку підприємств». Обґрунтовано модель забезпечення розвитку підприємства. Визначено сутність забезпечення сталого розвитку підприємства та методи управління сталим розвитком підприємств. Доведено, що глобалізація спричинила вплив на організаційну структуру і методи управління розвитком підприємств і створила для підприємств нові можливості доступу до нових ринків, клієнтів та ресурсів, а для менеджерів необхідність розвитку нових навичок та стратегій для управління, пов’язаних з національними та культурними особливостями. Охарактеризовано крос-культурний менеджмент, що допомагає знайти оптимальний підхід до ведення бізнесу; лідерство, як чинник, що впливає на групову поведінку, стилі лідерства, компетентності лідера, навички лідера. Проведено оцінку теорії поколінь та її впливу на ефективне управління в організаціях. Визначено модель життєвого циклу підприємства. Сучасний економічний простір актуалізував потребу у визначенні питання щодо значущості інструментів та механізмів управління розвитком підприємств, розвитку інклюзивної економіки. Сучасні процеси глобалізації призводять до нових викликів та можливостей, серед яких є посилення конкуренції та необхідність адаптації до нових тенденцій ринку.