ОПТИМІЗАЦІЯ ЛАНЦЮГА ПОСТАЧАНЬ У КОМЕРЦІЙНІЙ ЛОГІСТИЦІ: ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ПРИБУТКОВІСТЬ - ЗАВАДСЬКА, Олена; МІСЮКЕВИЧ, Валентина; СИСОЄВ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано передумови для актуалізації питання оптимізації ланцюга постачання. Досліджено сутність категорії оптимізація ланцюга постачань, систематизовано проблемні області, з якими вона пов’язана у розрізі таких складових, як запаси, ризики, попит, очікування. Розроблено та графічно представлено фази оптимізації ланцюга постачань, які включають стадії проектування, планування та виконання. Встановлено необхідність відстеження ключових показників ланцюга постачань, відображено найбільш інформативні з них. Досліджено критерії оптимізації ланцюга постачань. Розглянуто методи, з використанням яких проводиться оптимізація ланцюга постачань в сучасних умовах. Проаналізовано референтні моделі управління ланцюгами постачання та визначено їх роль у процесі оптимізації таких ланцюгів. Проведено паралель між теоретичними напрацюваннями та практикою їх реалізації на приладі України в умовах пандемії та війни. Визначено заходи, які позитивно впливають на оптимізацію ланцюга постачань, а також програмне забезпечення, яке використовується для цих цілей і дозволяє значно підвищити її ефективність.