ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ - ЛОПАТОВСЬКА, Оксана; ОСТРОВСЬКА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Важливою функцією економічного механізму будь-якого підприємства є управління його витратами. Це обумовлено тим, що будь-яка діяльність, а особливо виробнича, потребує значних витрат ресурсів. Від рівня операційних витрат безпосередньо залежать функціонування підприємства та його конкурентоспроможність. У ринковій економіці витрати є базисом для вибору найкращого з альтернативних варіантів розвитку підприємства та прийняття виважених управлінських рішень, орієнтиром встановлення ціни на продукцію та передумовою приросту капіталу підприємства. Ефективність адаптивних дій виробничих підприємств на зміну економічної ситуації в країні чи в безпосередній галузі та їх здатність до стабільної роботи залежать в значній мірі від забезпечення системи управління інформацією про стан і перспективи бізнесу, існуючі й потенційні проблеми, альтернативні напрями розвитку. Витрати з однієї сторони є необхідною умовою повноцінного функціонування будь-якого підприємства, а з іншої – безпосередньо впливають на фінансовий результат його діяльності, як фундаменту розбудови підприємства, та характеризують ефективність використання наявних ресурсів. Вони різноманітні, постійно змінюються під впливом як внутрішнього, так і зовнішнього середовища, мають різну динаміку в різні періоди часу. Усе це спонукає до активного поточного та стратегічного управління витратами, метою якого є реалізація конкурентних переваг виробничого підприємства та закріплення його на позиціях стабільного розвитку. Така спрямованість повинна стимулювати запровадження новітніх технологій управління витратами, що, в свою чергу, сприятиме успішній інтеграції у світовий та європейський економічний простір. При цьому ефективне функціонування вітчизняного менеджменту буде забезпечуватись інноваційним інструментарієм, що пройшов апробацію на підприємствах розвинутої світової економіки і потребує адаптації до реальних умов функціонування вітчизняних підприємств. Отже, проблема управління витратами є актуальною в економіці підприємств європейського та світового рівня і надто актуальною для вітчизняного виробництва, щоб забезпечити стабільну прибуткову діяльність та конкурентні переваги на ринку товарів і послуг.