ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ СТАНОМ ПІДПРИЄМСТВА - МАЗУР, Дмитро; МАЗУР, Олександр; МАЗУР, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджено сучасний стан формування та використання оборотних коштів в системі управління фінансовим станом підприємства. Розкрито сутність ефективності використання оборотних коштів та як залежить від них ліквідність підприємства, його фінансова стійкість, платоспроможність та рентабельність Проілюстровані принципові підходи до формування оборотних активів підприємства. Відображено різні співвідношення рівня ефективності і ризику використання оборотного капіталу. Визначено структуру оборотних активів шляхом прискорення їх активності. Розглянуто шляхи поліпшення оборотних коштів для впровадження сучасних технологій та інших досягнень науково-технічного прогресу. Визначено планові потреби в оборотних коштах, які передбачають розробку норм відносно тривалої дії і нормативів на конкретний період. Розглянуто управління оборотними коштами як складову частину фінансового менеджменту. Визначено цілі та завдання формування оборотних коштів та узгодження їх із стратегічними цілями підприємства. Розкрито базову політику та методи управління оборотних коштів в розрізі окремих його складових частин. Сформовано склад та структуру оборотних коштів. Розроблено механізм управління складовими оборотних коштів. Визначено обсяг і структура оборотних активів, джерела їх покриття і співвідношення між ними, достатнього для забезпечення довгострокової виробничої і ефективної фінансової діяльності підприємства. Розглянуто модель кругообігу капіталу підприємства. Визначено формулу, за якою розраховується тривалість операційного циклу підприємства. Розроблено схему виробничого та фінансового циклів обігу оборотного капіталу підприємства. Сформовано політику управління оборотним капіталом. Оптимізовано структуру оборотних активів.