ВИКОРИСТАННЯ КОЛЬОРУ В РЕКЛАМІ: ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВПЛИВУ НА СПОЖИВАЧІВ - ЖИГАЛО, Іван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Вивчення психологічних аспектів впливу кольору на споживачів є надзвичайно важливим у сфері маркетингу, реклами, дизайну та багатьох інших галузях. Кольори можуть викликати різні емоції, асоціації та реакції у споживачів, і знання цих психологічних впливів дозволяє створювати більш ефективні та успішні стратегії привертання уваги клієнтів. Дослідження зосереджується на вивченні психологічних аспектів впливу кольору в рекламі на споживачів з метою визначення оптимальних стратегій використання кольорів для підвищення ефективності рекламних кампаній та досягнення бажаної реакції споживачів. Розглядається важлива роль зорового сприйняття у бізнесі та його вплив на потенційних покупців. Візуальне сприйняття товару є одним із найсильніших та найбільш впливових відчуттів у споживачів. Зорові елементи, такі як брендування, логотипи, дизайн упаковки, рекламні матеріали, веб-дизайн, відео-реклама та точки продажу, використовуються виробниками та маркетологами для досягнення різних бізнес-цілей. Аналізуються психологічні аспекти сприйняття кольорів, їх вплив на емоції та асоціації та практичні аспекти використання у рекламному контексті. З’ясовано, що кожен колір несе унікальне емоційне значення, і правильний вибір кольорів допомагає створити позитивне сприйняття рекламного повідомлення. Також розглянуті аспекти привертання уваги та зацікавленості споживачів, формування асоціацій та атрибутів продукту за допомогою кольору, а також вплив кольору на розпізнаваність бренду. Підкреслено важливість врахування індивідуальних, культурних та контекстних різниць у сприйнятті кольорів, а вибір неправильних комбінацій кольорів може негативно вплинути на сприйняття рекламного повідомлення. Контекст використання кольорів також може змінювати їх сприйняття і ефективність, оскільки кольори можуть мати різні асоціації в різних культурах. На основі досліджень показано, що кольорові схеми можуть впливати на рішення споживачів щодо покупки продукту, тому правильний вибір кольору може бути стратегічно важливим для досягнення успіху у рекламі. Дослідження має важливе значення для розвитку психології маркетингу та реклами, дозволяючи залучати та зберігати позитивний імідж бренду, задовольняти потреби споживачів та досягати успіху на ринку.