ФОРМУВАННЯ ПРОПОЗИЦІЇ РОБОЧОЇ СИЛИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ТА ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОДИ - ДАШКО, Ірина; ЧЕРЕП, Олександр; МИХАЙЛІЧЕНКО, Любомир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Досліджено проблеми використання робочої сили на підприємствах України в воєнний та післявоєнний періоди. Визначено особливості впливу війни на різні галузі. Проаналізовано можливість прибутковості підприємства під час війни. Оцінено потенціал розвитку бізнесу в Україні. Здійснено комплексну оцінку в дослідженні та описі процесів розвитку підприємства під час війни. Розроблено мапу підприємництва в Україні: потреби, інтереси та можливості для підтримки сталої економіки, відновлення, миру та розвитку бізнесу. Проаналізовано середню кількість зайнятого населення за видами економічної діяльності за 2018-2022 рр. і за даними аналізу зроблена динаміка. Здійснено динаміку попиту та пропозиції робочої сили в України за 2018-2022 рр. Зроблено прогнозний баланс попиту робочої сили в порівнянні 2022 р. до 2025 р. На основі поєднання попиту та пропозиції робочої сили було зроблено певні висновки щодо потенційного дисбалансу кваліфікації на ринку праці. Розроблено та обґрунтовано пропозиції вакантних місць й показник безробітних на ринку праці за регіонами в Україні у 2022 р. Розраховано кількість претендентів на 1 вакансію 2020-2022 рр. Виокремлено низку статистичних показників для аналізу функціонування українського ринку праці, зокрема: чисельність трудових ресурсів; чисельність осіб працездатного віку; чисельність економічно активного населення; чисельність зайнятих економіки; чисельність працюючих неповний робочий час з ініціативи адміністрації; чисельність тих, хто шукає роботу; чисельність громадян, які перебувають на обліку; кількість виданих посібників з безробіття тощо. Визначено необхідність економічного зростання підприємства, ключовим аспектом якого є мотивація та розвиток трудових ресурсів на всіх його рівнях. Зроблено прогнозний рівень безробіття до 2025 р. Розроблено програму відновлення з точки зору економічного успіху країни, яка має довгостроковий характер і може розвиватися й уточнюватися в міру розвитку економіки країни та взаємодії зі світовими ринками й застосовуватися зоні в не бойових дій, що дозволить аналізувати слабкі місця, перевіряти стійкість системи до зовнішніх факторів і працювати з точки зору розвитку.