ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ІТ-ІНФРАСТРУКТУРОЮ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - КУСТОВ, Віталій; КОВАЛЕНКО, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті доведено, що формування і підтримка розвиненої ІТ-інфраструктури є ключовим стратегічним чинником ефективного функціонування підприємств та організацій. Вивчено трактування понять: «ІТ-інфраструктура», «інформаційна інфраструктура», «технологічна інфраструктура» і «підтримуюча інфраструктура». З’ясовано, що ІТ-інфраструктура потребує постійної підтримки та оновлення для забезпечення безпеки і надійності даних, пристроїв, ІТ-сервісів, засобів, технологічних процесів, інформаційно-комунікаційних технологій. Наведено компоненти ІТ-інфраструктури організації, які відповідають потребам і плану розвитку бізнесу. Наведено основні завдання IT-інфраструктури і її мету. Встановлено, що сучасним варіантом IT-інфраструктури організації вважається хмарна інфраструктура, яка є досить ефективною для малого та середнього бізнесу, бюджет яких обмежений. Охарактеризовано сфери управління, які мають розвиток із потреби максимізувати вартість, створену за допомогою ІТ-активів: ITOM, ITSM та ITAM. З’ясовано, що роль системи управління ІТ-інфраструктурою проявляється в проактивному адмініструванні та управлінні технологічними інструментами.