ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТУРИСТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТЕРИТОРІЇ - ПАСЄКА, Станіслава; ДЖУМУРАТ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті поглиблено теоретичні засади дослідження туристичного потенціалу території. Визначено основні підходи до розгляду потенціалу як економічної структурної категорії, що дало змогу обґрунтувати його діалектичне розуміння та сформулювати дефініцію туристичного потенціалу. Запропоновано класифікацію ресурсної основи та складових туристичного потенціалу території за ресурсним (природний, історико-культурний, емоційний потенціал), бізнес (кадровий, інноваційний, інфраструктурний, соціальний потенціал) та управлінським (регулюючий, фінансовий, економічний, інституційний, інформаційний, безпековий потенціал) блоками. Актуалізовано характеристики туристичного потенціалу, що визначають особливості його оцінювання, а також функціональність, що підтверджує його охоронно-захисне, економічне, інтеграційне та суспільно-об’єднавче значення. Отримані результати є основою для вдосконалення методичних рекомендацій з оцінювання туристичного потенціалу та їхньої апробацій на рівні України, регіонів і громад.