«ЗЕЛЕНА» ЕНЕРГЕТИКА: ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ТА ТАРИФОУТВОРЕННЯ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - ФАДЄЄВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті наведено результати проведеного дослідження підходів до розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у економічно розвинених країнах світу і в Україні з метою виявлення найбільш ефективних та прийнятних до поточних невизначених умов зовнішнього середовища інструментів стимулювання розвитку «зеленої» енергетики як альтернативи традиційним джерелам енергії у повоєнний період. На засадах системного підходу розглядаються перспективи подальшого розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), а також основні проблеми для економіки держави, пов’язані з тарифоутворенням у «зеленій» енергетиці. Пропонуються шляхи вирішення цієї проблеми, спираючись на зарубіжний досвід стимулюючого тарифоутворення та підходів до державних інвестицій у сфері ВДЕ.