МЕТОДИ ОБЛІКУ З МЕТОЮ СКЛАДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ АСПЕКТИ - ФРАНЧУК, Ірина; МУЗИЧЕНКО, Андрій; СКРИПНИК, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджено методи обліку з метою складання фінансової звітності на прикладі національного та глобального застосування правил і стандартів. Використано загальні методи дослідження: аналіз, синтез, порівняння і групування, схематичне відображення результатів. Методологія дослідження враховує узагальнення вітчизняних та закордонних особливостей щодо методів обліку та методів складання фінансової звітності, науковий аналіз стандартів методів обліку, фундаментальні положення економічної теорії, бухгалтерського обліку та звітності. Здійснено огляд наукової літератури та нормативних актів регулювання щодо застосування методів обліку для складання фінансової звітності. Проведено порівняння облікових підходів за НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» та Міжнародних стандартів фінансової звітності МСБО 1 «Подання фінансової звітності» з метою оцінки стану методів національного обліку зі світовою практикою. Запропоновано окремі заходи систематизації методів щодо складання фінансової звітності. Обґрунтовано необхідність враховувати характеристики й сутність окремих видів з використанням методу моделювання, що дасть змогу формувати звітність в умовах, наближених до міжнародних стандартів. Результати дослідження можуть бути корисним для подальшого наближення умов і особливостей застосування методів обліку та звітності за національними до міжнародних стандартів.