УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ДОРОЖНЬОГО БУДІВНИЦТВА - СУКМАНЮК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Розвиток дорожньої мережі відіграє ключову роль у соціальному, економічному та екологічному розвитку країни чи регіону. Ключовим аспектом для досягнення поставлених цілей та забезпечення стійкості та ефективності проектів в дорожньому будівництві є управління ризиками, що виникають під час планування та виконання проекту. У роботі запропоновано механізм управління ризиками дорожнього будівництва, основною метою якого є забезпечення успішного виконання проекту дорожнього будівництва, враховуючи всі можливі ризики, які можуть вплинути на процес його реалізації та результати. Розглянуто класифікацію ризиків дорожнього будівництва що забезпечить ідентифікацію потенційних ризиків, ймовірність їх виникнення та встановлення масштабів наслідків від їх впливу. Автором визначено основні напрями мінімізації ризиків при будівництві доріг. Запропоновано контингентний сценарій мінімізації ризиків в дорожньому будівництві, який дозволяє підготуватися до непередбачуваних обставин і негативних подій, які можуть виникнути під час реалізації дорожньо-будівельного проекту.